Θηλασμός

Ποίες είναι οι αιτίες αποτυχίας του θηλασμού;

Ποίες είναι οι αιτίες αποτυχίας του θηλασμού;

Τι μπορεί λοιπόν να φταίει και πολλές μητέρες δεν κατάφεραν να δώσουν το γάλα τους στο μωρό τους? Τι πρέπει να κάνω εγώ για να μην αποτύχει και η δική μου προσπάθεια? Πολλές μπορούν να είναι οι αιτίες αποτυχίας του θηλασμού και ίσως να είναι διαφορετικές ακόμα και από γυναίκα σε γυναίκα. Οι σημαντικότερες όμως απ’αυτές είναι:

  1. Αποχωρισμός της μητέρας από το παιδί κατά την παραμονή της στο Μαιευτήριο. Συστήνεται λοιπόν το νεογέννητο να παραμείνει στο ίδιο δωμάτιο με την μητέρα του.
  2. Λανθασμένη τεχνική θηλασμού, δηλαδή πιπίλισμα της θηλής και όχι θηλασμός από τη θηλαία άλω ή μη σωστό κράτημα του μωρού.
  3. Καθυστέρηση έναρξης του θηλασμού? Συστήνεται η τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας του στο πρώτο κιόλας ημίωρο της ζωής του ή αν δεν είναι δυνατό όσο ποιο νωρίς γίνεται.
  4. Θηλασμός με αυστηρό ωράριο και μόνο την ημέρα? Αφήστε στην άκρη τα ρολόγια και τα χρονόμετρα και θηλάστε το μωρό σας όποτε θέλει και όση ώρα θέλει. Σε λίγες εβδομάδες θα δείτε ότι θα φτιάξει το πρόγραμμα του και θα είστε και οι δυο ευτυχισμένοι που τα καταφέρατε.
  5. Χορήγηση συμπληρωματικής διατροφής( γάλα, χαμόμηλο ) με μπιμπερό μετά το θηλασμό ή στα ενδιάμεσα των γευμάτων? Αφήστε τα μπιμπερό για άλλες. Εσείς όποτε το μωρό σας κλαίει και δείχνει να πείνα βάλτε το στο στήθος σας.
  6. Μητέρα απληροφόρητη ή λάθος πληροφορημένη. Ζητήστε από το Μαιευτήρα, τη Μαία ή τον Παιδίατρο να σας ενημερώσουν. Είναι οι πλέον αρμόδιοι να το πράξουν.
  7. Προκατειλημμένο ή κακώς πληροφορημένο οικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον? Κλείστε τα αυτιά σας στις ανεύθυνες φωνές. Εσείς άλλωστε έχετε πάρει τη γνώμη των ειδικών στο θέμα του θηλασμού και κυρίως ως μητέρα ξέρετε τι είναι καλύτερο για το παιδί σας.