Θηλασμός

Συνηθισμένα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις μαμάδες που θηλάζουν

προβλήματα θηλασμου

Τρία είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που ταλαιπωρούν τις μαμάδες που θηλάζουν. Δεν είναι πολύ σοβαρά πλην όμως μπορεί να ταλαιπωρήσουν τις ήδη ταλαιπωρημένες από τον τοκετό μητέρες. Αν δεν βρουν βοήθεια το διάστημα αυτό μπορεί να απογοητευτούν και να φτάσουν ακόμα και στη διακοπή του θηλασμού. Ποια είναι τα προβλήματα?

  1. ΥΠΕΡΦΟΡΤΩΣΗ (πέτρωμα)
    Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το πέτρωμα είναι ο σωστός και συχνός θηλασμός και από τους δύο μαστούς, μόλις καταλάβετε ότι αρχίσει να βαραίνει το στήθος. Αν όμως δεν το προλάβετε, μπορούν να σας βοηθήσουν το μωρό και η υπομονή σας. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό απαιτείται το άδειασμα του στήθους σας. Ένα ευχάριστο μπάνιο ή μια δροσερή κομπρέσα και ‘ένα ελαφρύ κυκλικό μασάζ στη συνέχεια-χωρίς δυσκολία- να θηλάσει το μωρό. Μετά το θηλασμό αν το στήθος παραμένει βαρύ χρειάζεται να το αδειάσετε με θήλαστρο. Ένας σφικτός στηθόδεσμος μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν επαναλαμβάνετε συχνά την ίδια διαδικασία, σε μια ή δύο μέρες η ταλαιπωρία αυτή θα γίνει παρελθόν.
  2. ΡΑΓΑΔΕΣ ΘΗΛΩΝ
    Το πρόβλημα αυτό δημιουργείται αν το μωρό δεν έχει πιάσει σωστά το στήθος και αντί τη θηλαία άλω πιπιλίζει τη θηλή σας. Πρόληψη και θεραπεία των τραυματισμένων θηλών είναι η σωστή θέση θηλασμού. Αν το μωρό πιάσει σωστά το στήθος σας δεν θα πονάτε ακόμα κι αν οι θηλές σας έχουν τραυματιστεί. Προσοχή χρειάζεται στον τρόπο με τον οποίο θα βγάζεται το μωρό σας από το στήθος σας. Μην το τραβάτε απότομα. Βάζετε το μικρό σας δάκτυλο ανάμεσα στο στόμα του παιδιού και το στήθος σας πιέζοντας προς τα κάτω. Μεγάλη ακόμα σημασία για να επουλωθούν οι τραυματισμένες θηλές έχει το να διατηρούνται καθαρές και στεγνές. Αποφύγετε τα επιθέματα. Απλώστε λίγο από το γάλα σας πάνω στην θηλή.
  3. ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ
    μαστίτιδα είναι μια φλεγμονή των αδένων του στήθους. Τα συμπτώματα της είναι έντονος πόνος, ερυθρότητα στο δέρμα και πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Αν η μαστίτιδα αντιμετωπιστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, σε δυο τρεις μέρες θα έχετε συνέλθει και μπορείτε να συνεχίσετε το θηλασμό.