Ανατροφή

Τα μωρά και τα κατοικίδια

Τα μωρά και τα κατοικίδια

Τα κατοικίδια ζώα είναι σημαντικά για την ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας. Η στάση μας απέναντι στα ζώα είναι μια αντανάκλαση της σχέσης μας με τη φύση. Τα μωρά και τα νήπια είναι περίεργα για τα πάντα γύρω τους. Προσπαθούν να επικοινωνούν με τα πάντα στη φύση. Η ποικιλία των ζώων προσελκύει παιδιά. Θέλουν να αγγίζουν, να χαϊδεύουν και να παίζουν μαζί τους. Προσπαθούν να τα ανακαλύψουν. Φυσικά, κάθε γονέας δοκιμάζει μια δόση άγχους σε τέτοιες περιόδους. Μερικοί δεν σκέφτονται καν ότι η φροντίδα ενός κατοικίδιου ζώου σε ένα σπίτι με ένα μωρό είναι μια πιθανή επιλογή. Αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη στην εκπαίδευση και την ανατροφή των παιδιών μας με κατοικίδια ζώα γύρω τους.

Ψυχική ανάπτυξη

Η ψυχική ανάπτυξη του μωρού σας επιταχύνεται με κάθε νέα ανακάλυψη που κάνει. Τα μωρά αγαπούν τα κατοικίδια. Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργούν νέες σχέσεις. Σε κάθε νέα φάση της επικοινωνίας του παιδιού σας με το ζώο, δοκιμάζει νέα και διαφορετικά συναισθήματα.

Ηθική Ανάπτυξη

Οι ειδικοί ψυχολόγοι λένε ότι τα παιδιά που έχουν ανακαλύψει την αγάπη για τα ζώα κατά τη βρεφική ηλικία θα έχουν το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε μεταγενέστερες ηλικίες. Η διατροφή, η φροντίδα, η αγάπη των ζώων και η επικοινωνία μαζί τους είναι σημαντική για να μάθουμε ότι υπάρχουν άλλα πολύτιμα πλάσματα, που οδηγούν τα παιδιά μακριά από το εγωκεντρισμό.

Πρόβα για την κοινωνική ζωή

Επικοινωνώντας με το κατοικίδιο ζώο, το παιδί σας κάνει πρόβες για επικοινωνία με ανθρώπους. Συναγωνίζεται με το ζώο, μοιράζοντας τα πάντα μαζί του. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει με το κατοικίδιο ζώο του, αναλαμβάνει και τις ευθύνες του. Μαθαίνει να απολαμβάνει βοηθώντας τους άλλους με το δόσιμο. Όλα αυτά εμπνέουν τον χαρακτήρα των παιδιών με συμπάθεια, υπομονή και ανεξαρτησία.

Δώστε προσοχή στους κινδύνους

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί γιατί υπάρχει πιθανότητα δαγκώματος από γάτες και σκύλους. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι ο εμβολιασμός και η συνήθης φροντίδα των ζώων γίνονται. Τα φυτοφάρμακα θα πρέπει να εφαρμόζονται έναντι ενδο / εξωτερικών παρασίτων. Οι γάτες δεν χρειάζονται πλύσιμο επειδή καθαρίζουν τον εαυτό τους. Τα σκυλιά πρέπει να λούζονται σε συχνά διαστήματα. Βουρτσίστε και καθαρίστε τακτικά τη γούνα σας. Για τα πτηνά, είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί κατά των μικροβίων της σαλμονέλας.

Όταν αγγίζετε ένα πουλί ή ένα κλουβί, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι αργότερα. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για κατοικίδια πτηνά, επομένως τα κλουβιά και οι βάσεις τους θα πρέπει να αλλάζουν τακτικά. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζετε τα ενυδρεία (αν υπάρχουν) από τον κίνδυνο εμφάνισης μύκητα. Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν ότι τα μωρά ή τα παιδιά τους μπορεί να είναι αλλεργικά σε ζώα. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια ζώα από νεαρή ηλικία δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών. Ακόμη και ασθένειες όπως το άσθμα είναι λιγότερο συχνές σε παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα.

Όσο οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας την ευκαιρία να περάσει λίγο χρόνο με τα κατοικίδια ζώα, να παίξει μαζί τους και να διασκεδάσει Εάν δεν έχετε κατοικίδιο ζώο στο σπίτι, μεταβείτε στο ζωολογικό κήπο ή στο καταφύγιο των ζώων με τα παιδιά σας και αφήστε τους να επικοινωνούν με τα ζώα. Δώστε τους μια ευκαιρία να μάθουν να αγαπούν τα ζώα. Αυτό θα έχει πιο θετικές επιπτώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και σε όλες τις άλλες πτυχές της ζωής του παιδιού σας.