Θηλασμός

Συχνές ερωτήσεις που έχει η Μαμά

Συχνές ερωτήσεις που έχει η Μαμά

Συχνές ερωτήσεις και μύθοι που αφορούν μαμάδες και τον θηλασμό.

Πως μπορώ να ξέρω ότι θα έχω γάλα;

ΟΛΕΣ οι γυναίκες έχουν γάλα. Στο θηλασμό ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό σας τόσο περισσότερο γάλα θα έχετε. Το αν θα θηλάσετε ή όχι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υπομονή που θα δείξετε στην αρχή. Τα μικροπροβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν τις πρώτες μέρες πολύ γρήγορα θα ξεπεραστούν και ο θηλασμός μπορεί να γίνει η πιο όμορφη εμπειρία της ζωής σας.

Το στήθος μου είναι μικρό, μήπως δεν θα έχω αρκετό γάλα;

Το μέγεθος του στήθους δεν παίζει κανένα ρόλο στην παραγωγή του γάλακτος. Το μέγεθος του μαστού εξαρτάται από την ποσότητα του λίπους που έχετε, ενώ το γάλα παράγεται από τους αδένες, οι οποίοι, φυσικά, δεν είναι μικρότεροι στις γυναίκες που έχουν μικρό στήθος.

Μήπως το γάλα μου δεν είναι καλό;

Το γάλα του κάθε θηλαστικού είναι ιδανικό για το μωρό του. Έτσι και το γάλα κάθε μητέρας είναι το καλύτερο για το μωρό της. Μην ανησυχήσετε, τις πρώτες ημέρες, αν παρατηρήσετε το γάλα σας να έχει κιτρινωπό χρώμα. Πρόκειται για το πύαρ ή πρωτόγαλα. Η φύση έχει προβλέψει, ώστε σε αυτό το στάδιο το μητρικό γάλα να είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες και θρεπτικές ουσίες. Έτσι το μωρό σας αν θα τρώει πολύ λίγο, θα παίρνει όλες τις θρεπτικές ουσίες που του χρειάζονται. Στην συνέχεια το γάλα σας θα είναι αραιό σαν νερό όμως με την πάροδο των ημερών θα γίνει παχύρρευστο και πλούσιο σε θερμίδες, για να χορταίνει το μωρό σας.

Μήπως το στήθος μου θα χαλάσει;

Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος από όσους ακούγονται για το θηλασμό. Το στήθος μιας γυναίκας μπορεί να χαλαρώσει όταν γίνονται μεγάλες αυξομειώσεις στον όγκο του, όπως π.χ. αν χάσει απότομα πολλά κιλά. Το ίδιο μπορεί να γίνει αν διακοπεί το γάλα λίγο μετά τον τοκετό, γιατί το πρησμένο από τις ορμόνες στήθος θα ξεπρηστεί απότομα με αποτέλεσμα να πέσει.

Αντίθετα με το θηλασμό ο μαστός θα επανέλθει σταδιακά και η όποια χαλάρωση θα είναι πολύ μικρότερη.