Ασφάλεια

Τύποι ISOfix καθισμάτων αυτοκινήτου

τι ειναι isofix

Τα παιδικά καθίσματα με ISOfix είναι δύο τύπων, ανάλογα με το τρίτο σημείο σταθεροποίησης του καθίσματος. Υπάρχουν, λοιπόν, καθίσματα ISOfix με πόδι στήριξης και καθίσματα ISOfix με ιμάντα αγκύρωσης.

  • Καθίσματα ISOfix με πόδι στήριξης

Τύποι ISOfix καθισμάτων αυτοκινήτουΤύποι ISOfix καθισμάτων αυτοκινήτουΤύποι ISOfix καθισμάτων αυτοκινήτου

Ένα ρυθμιζόμενο πόδι στήριξης που πατάει στο πάτωμα του αυτοκινήτου σταθερά αποτρέπει το κάθισμα από την ανατροπή προς τα εμπρός σε περίπτωση σύγκρουσης.

Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το πόδι στήριξης είναι σωστά ρυθμισμένο για το ύψος του καθίσματος.

Μπορείτε συνήθως να βρείτε υπάρχει οπτική ή ηχητική ένδειξη η οποία σας επιτρέπει να γνωρίζετε αν το πόδι έχει ρυθμιστεί στο σωστό μήκος.

Κοιτάξτε κάτω από το πατάκι, για ενδοδαπέδιο αποθηκευτικό χώρο στο αυτοκίνητό σας. Το καπάκι της θήκης ενδοδαπέδιας αποθήκευσης δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να υποστηρίξει ένα κάθισμα αυτοκινήτου σε μία σύγκρουση.

Ρωτήστε τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας τι συνιστά πριν την εγκατάσταση ενός καθίσματος ISOfix με πόδι στήριξης.

  • Καθίσματα ISOfix με ιμάντα αγκύρωσης

Τύποι ISOfix καθισμάτων αυτοκινήτουΤύποι ISOfix καθισμάτων αυτοκινήτου

Τα καθίσματα αυτά διαθέτουν έναν ιμάντα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του παιδικού καθίσματος ISOfix.

Για να αγκυρώσει και να ασφαλίσει το κάθισμα αυτοκινήτου σε ένα σημείο πρόσδεσης στο αυτοκίνητο, ο ιμάντας κουμπώνει σε εγκεκριμένα σημεία πρόσδεσης που διαθέτει το αυτοκίνητο. Βοηθά στην απορρόφηση ενός μέρους της δύναμης της σύγκρουσης και σταματά την περιστροφή προς τα εμπρός του παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου.

Προσοχή! Δεν δένουμε ποτέ το παιδικό κάθισμα ISOfix σε ασταθή σημεία αγκύρωσης, όπως μια βαλίτσα ή ένα προσκέφαλο. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία πρόσδεσης, ειδικά σχεδιασμένα για να αντέχουν τις δυνάμεις της σύγκρουσης. Οι πιθανές θέσεις τους, ανάλογα με το μοντέλο του αυτοκινήτου, φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

Βρες το δικό σου κάθισμα αυτοκινήτου ISOfix εδώ!