Ένα πράγμα είναι σαφές – τα μωρά κλαίνε. Αυτός είναι ο τρόπος για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους – πείνα, φόβο, άγχος και ανάγκη προσοχής.
Δυστυχώς, ειδικά στην αρχή, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις ποιο κλάμα σημαίνει τι … Ο παρακάτω κατάλογος βάζει τους 10 πιο συνηθισμένους λόγους που το μωρό σου κλαίει:
- Κόπωση – τα νεογέννητα μπορούν να συγκλονιστούν πολύ γρήγορα και, όπως και οι μεγάλοι άνθρωποι, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τους και να τους αποτρέψει από το να κοιμηθούν και να σας δώσουν το επιθυμητό διάλειμμα. Και, φυσικά, όταν το μωρό δεν μπορεί να κοιμηθεί – φωνάζει. Τα σημάδια είναι – ο ερεθισμός, δεν βλέπει τίποτα, μια περίοδο σιωπής. Η καθησυχαστική ομιλία ή ένα σύντομο νανούρισμα, βοηθάει το μωρό να κοιμηθεί σε χρόνο μηδέν.
- Πείνα – ο πιο πιθανός λόγος για το κλάμα των μωρών. Το στομάχι του νεογέννητου είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να κρατήσει πολλά τρόφιμα. Επίσης, τα μωρά τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ ενέργεια για ακόμη και τις μικρότερες κινήσεις. Ακόμη και αν συμβεί λίγο μετά το γεύμα, δώστε στο μωρό λίγο γάλα εάν κλαίει. Τα σημάδια της πείνας που μπορεί να παρατηρήσετε πριν κλαίει είναι κούνημα των χειλιών, αγγίζοντας το στόμα με τα χέρια, γυρνώντας το κεφάλι στο χέρι ενός γονέα όταν το χαϊδεύει.
- Ασθένεια – εάν το μωρό σας έχει όλα όσα χρειάζεται, αλλά εξακολουθεί να κλαίει, υπάρχει πιθανότητα να αρρωσταίνει. Το άρρωστο κλάμα ακούγεται λίγο διαφορετικό από το κλάμα όταν είναι κουρασμένο ή όταν είναι πεινάει – είναι ψηλό, μακρύ και αιχμηρό. Σε αυτή την περίπτωση, ελέγξτε τη θερμοκρασία του μωρού και συμβουλευτείτε έναν παιδίατρο.
- Κωλικόπονος – είναι το φαινόμενο όπου ένα τέλεια υγιές μωρό μπορεί να αρχίσει να κλαίει χωρίς πραγματικό λόγο. Κυρίως λόγω των πόνων στο στομάχι. Είναι ένα απολύτως φυσιολογικό πράγμα που μπορεί να σας βγάλει από τα νεύρα σας όταν αρχίζει να συμβαίνει πολύ συχνά. Η αγκαλιά, η ταλάντευση, το τραγούδι ενός νούφαρου και ο “λευκός θόρυβος” (από ένα στεγνό στεγνωτήρα μαλλιών, για παράδειγμα) μπορεί να ηρεμήσει το μωρό.
- Ρέψιμο – εάν το μωρό σας κλαίει κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το γεύμα, κατά πάσα πιθανότητα κατάπινε πάρα πολύ αέρα μαζί με το φαγητό, γι ‘αυτό πρέπει να ρευτεί. Ελαφρώς χτυπάτε την πλατουλα του μωρού, κρατώντας το στον ώμο σας.
- Οδοντοφυΐας – τα δόντια μπορούν να προκαλέσουν πόνο καθώς αυξάνονται ένα προς ένα μέσω των λεπτών ούλων του μωρού. Αυτό το είδος κραυγής μπορεί να παρατηρηθεί (θα το παρατηρήσετε, εγγυημένο) μεταξύ του 4ου και 7ου μηνά – όταν αρχίζει η οδοντοφυΐα. Εάν το μωρό σας κλαίει από τον πόνο χωρίς εμφανή λόγο, αισθανθείτε τα ούλα του με το δάχτυλό σας και ίσως να βρείτε εκπληκτικά το πρώτο δόντι που προσπαθεί να εμφανιστεί.
- Βρώμικες πάνες – το μωρό θα διαμαρτυρηθεί φωνάζοντας όταν η πάνα του είναι βρεγμένη ή λερωμένη, καθώς ερεθίζει το μαλακό του δέρμα. Χρησιμοποιείτε πάντα κρέμες και αλοιφές εάν το δέρμα είναι ερεθισμένο όταν αλλάζετε τις πάνες του μωρού και εάν είναι δυνατόν δώστε στο μωρό κάποιο χρόνο χωρίς πάνες για να αναπνεύσει το δέρμα του.
- Πολύ μεγάλη προσοχή ή ελάχιστη προσοχή – αν το μωρό λάβει μεγάλη προσοχή ταυτόχρονα, μπορεί να αισθάνεται υπερδιέγερση και να κλαίει σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Πάρτε το σε ένα ήσυχο δωμάτιο για μια άμεση λύση. Ορισμένα μωρά κλαίνε στην ανάγκη να δείξουν ότι θέλουν περισσότερη προσοχή, θέλουν να είναι ενεργοί και να εξερευνήσουν τον κόσμο. Εδώ, το καγκουρό βοηθά επίσης να αποφύγετε την εξάντληση του εαυτού σας.
- Πολύ ζεστό ή πολύ κρύο – το μωρό σας μπορεί να σηματοδοτήσει με μια κραυγή όταν είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο (π.χ. κατά τη διάρκεια αλλαγών της πάνας). Κατά κανόνα, για να αισθάνεστε άνετα, το μωρό πρέπει να ντυθεί με ένα στρώμα ρούχων περισσότερο από εσάς. Επίσης, ο ερεθισμός μπορεί να προέλθει από το ύφασμα του ενδύματος ή της φραχτής ετικέτας, επομένως ελέγξτε και αυτά τα πράγματα.
- Χρειάζεται μια αγκαλιά – τα μωρά χρειάζονται συνεχώς αγκαλιά και είμαστε βέβαιοι ότι είστε σε συνεχή ανάγκη να ακούτε ένα μωρό. Αγαπούν να δουν το πρόσωπο της μητέρας τους, να ακούσουν τη φωνή της, να νιώσουν τον καρδιακό ρυθμό της και ακόμη και να μυρίσουν το άρωμά της. Η ανάγκη για αγκαλιά, φυσικά, υποδηλώνεται με το κλάμα. Εάν νομίζετε ότι μια συνεχής μεταφορά και αγκάλιασμα θα χαλάσει το μωρό, μην ανησυχείτε – τους πρώτους μήνες είναι αδύνατο.