Υγιεινή

Οδοντική υγιεινή του μωρού σας

Οδοντική υγιεινή του μωρού σας

Η αρχική περίοδος ανάπτυξης των δοντιών είναι μια ταραγμένη περίοδος για κάθε μωρό και τους γονείς του. Έρχεται λοιπόν ο χρόνος να δοθεί προσοχή στην οδοντιατρική υγιεινή. Πώς και πότε πρέπει να αρχίσετε να καθαρίζετε τα δόντια του μωρού σας; Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για αυτό το ζήτημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καθαρισμός των δοντιών στα βρέφη πρέπει να ξεκινήσει τους έξι μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων δοντιών. Ο λόγος για αυτό είναι η εμφάνιση ενός καινούργιου και ποικίλου φαγητού στο μενού του. Εκτός από το μητρικό γάλα ή το ξηρό γάλα, το μωρό σας τρώει ήδη άλλα τρόφιμα και υγρά. Μερικά από αυτά περιέχουν οξέα και σάκχαρα που μπορούν να βλάψουν τα δόντια  και να προκαλέσουν φθορά. Ως εκ τούτου, ο καθαρισμός των δοντιών του μωρού σας σε αυτό το σημείο θα βοηθήσει στην εξάλειψη τυχόν πιθανού κινδύνου για την οδοντική υγεία.

Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό των δοντιών του μωρού μετά το πρωινό και πριν από τον ύπνο. Τα δόντια του μωρού σας αρχικά πρέπει να καθαρίζονται απλά σκουπίζοντάς τα με ένα υγρό και καθαρό πανί. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μετά από λίγο μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια οδοντόβουρτσα με πολύ απαλή υφή.

Ένας από τους κύριους τρόπους που μπορείτε να προστατέψετε τα δόντια του μωρού σας είναι να μην το κοιμίζεται με ένα μπουκάλι στο στόμα του. Μετά το φαγητό, το οξύ και το σάκχαρο συσσωρεύονται στην κορυφή της φιάλης. Αυτό μπορεί να βλάψει τα δόντια του. Επιπλέον, αν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο για να πιει νερό, είναι σημαντικό να παρέχετε νερό μετά τα γεύματα. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά τον έκτο μήνα.

Εάν ο καθαρισμός δεν είναι σωστός ή κανονικός, ο κίνδυνος απώλειας δοντιών είναι πολύ υψηλός. Τα παιδιά που χάνουν τα παιδικα τους δόντια λόγω κακής οδοντικής υγιεινής ενδέχεται να μην έχουν υγιή δόντια ως ενήλικες. Για να βοηθήσετε στη διατήρηση της οδοντικής υγιεινής του μωρού σας, ποτέ μην του δώσετε πιπίλα βουτηγμένη σε γλυκά τρόφιμα. Αυτό μπορεί να έχει κακό αποτέλεσμα. Η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά σε αυτά τα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών. Αντ ‘αυτού, είναι προτιμότερο να τους δώσετε  τρόφιμα με φυσικά γλυκά όπως το μήλο. Εκτός από το υπέροχο επιδόρπιο, βοηθάει στον καθαρισμό των δοντιών.

Οι συνήθειες ορισμένων παιδιών μπορεί επίσης να επηρεάσουν την υγεία και την καθαριότητα των δοντιών. Για παράδειγμα, το πιπίλισμα των δακτύλων ή των αντίχειρων, το οποίο είναι κοινό σε βρέφη, οδηγεί σε εμβάθυνση του ουρανίσκου και προκαλεί κενά μεταξύ των δοντιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρεμπόδιση του δακτύλου ή του πιπίματος του αντίχειρα είναι εξαιρετικά σημαντική.

Όταν το παιδί σας γίνει δύο ή τριών ετών, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια οδοντόκρεμα. Βεβαιωθείτε ότι είναι ειδικά κατασκευασμένη για χρήση από μικρά παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα του φθορίου είναι κατάλληλη. Αυτό θα αποτρέψει τη βλάβη εάν το παιδί σας καταπιεί την οδοντόκρεμα ενώ πλένει τα δόντια του. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιείται είναι επίσης σημαντική: μια ποσότητα μεγέθους μπιζελιού είναι αρκετή για να καθαρίσετε τα δόντια του μωρού σας.