Εγκυμοσύνη

Τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από αυξημένη όρεξη – είναι φυσιολογικό, γιατί σαν μητέρα πρέπει να τρώτε για δύο. Μπορείτε όμως να φάτε απολύτως τα πάντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Η σύντομη απάντηση είναι “όχι”, και στη συνεχεία θα σας πούμε τα τρόφιμα που πρέπει αποφεύγετε εάν είστε έγκυος.

 

Ψαρικά

Μην τρώτε:
– Ψάρια ή οστρακοειδή ακατέργαστα ή βρασμένα (όπως στρείδια και μύδια)
– Ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου, συμπεριλαμβανομένου του καρχαρία, του ξιφία, του βασιλικού σκουμπριού και των πλακιδίων (χρυσαφένια ή λευκά snapper)
– κατεψυγμένο, καπνιστό ή μαγειρευμένο ψάρι που δεν έχει παστεριωθεί, εκτός αν θερμαίνεται τουλάχιστον μέχρι (145° C).

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση:
– Μονό εάν είναι καλά ψημένο.
– Φάτε μέχρι δύο μερίδες εβδομαδιαίως σε ψάρια χαμηλού υδραργύρου, όπως ο σολομός, η γαρίδα, η μύτη, η τυλάπια ή η πέστροφα.

 

Κρέας και πουλερικά

Μην τρώτε:
– Κρέας ή πουλερικά – ακατέργαστο ή μη ψημένο – κατεψυγμένο κρέας οποιουδήποτε είδους (συμπεριλαμβανομένου του ζαμπόν, της γαλοπούλας, του βοείου κρέατος, των χοτ-ντογκ, του προσούτου και του πατέ), εκτός αν θερμαίνεται τουλάχιστον στους 165 ° C)
– Ξηρά, άψητα λουκάνικα (όπως σαλάμι και πεπερόνι), εκτός αν θερμαίνονται τουλάχιστον στους 165 ° C.

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση:
– Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων. Βράζουμε το μοσχάρι και το αρνί σε θερμοκρασία 145 ° C. Ψήστε το χοιρινό κρέας και όλα τα αλεσμένα κρέατα στους 160 ° C.

 

Αυγά

Μην τρώτε:
– ωμά η μη καλά βρασμένα αυγά. – Ζύμη ακατέργαστου μπισκότου ή κτύπημα κέικς που περιέχουν ωμά αυγά. Σπιτικά επιδόρπια ή σάλτσες που περιέχουν ωμά αυγά (όπως eggnog, παγωτό, κρέμα γάλακτος, μους σοκολάτας, σάλτσα hollandaise, σάλτσα μπερενάζ, μαγιονέζα και σάλτσα σαλάτας Caesar )

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση:
– Μαγειρέψτε τα αυγά έως ότου οι κρόκοι είναι σταθεροί. Μαγειρέψτε άλλα πιάτα που περιέχουν αυγά στους τουλάχιστον 160 ° C. – Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ή παστεριωμένο προϊόν αυγού όταν φτιάχνετε τρόφιμα που απαιτούν αυγά άψητα.

 

Τυρί

Μην τρώτε:
– Μη τυροποιημένο ή μαλακό τυρί απο “νωπό γάλα”

Συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση:
Ελέγξτε την ετικέτα όταν αγοράζετε μαλακό τυρί για να βεβαιωθείτε ότι λέει “φτιαγμένο με παστεριωμένο γάλα”.